Bled je eno izmed najpomembnejših turističnih središč v Sloveniji in domačini ob vsem delu in ukvarjanju z našimi gosti včasih pozabimo nase. Na Turizmu Bled so se zato odločili, da predzadnji dan leta posvetijo nam – domačinkam in domačinom.

V ponedeljek, 30. decembra, na predzadnji dan starega leta, bo dogajanje na Zimski pravljici tako krojila ustvarjalnost domačinov. Na odru se bodo ob 16. uri predstavili Folklorno društvo Bled, kulturno društvo Igralska skupina viteza Gašperja Lambergarja in kulturno društvo Lutkovno gledališče Rado Mužan, KUD Zasip s skečem iz Prgarije, kulturno društvo  Rudija Jedretiča Ribno z odraslo folklorno skupino in godci. Po predstavitvi bo na oder stopila domačinka Manca Špik s svojo skupino.

Silvestrovanje za otroke na Jezerski promenadi, 31.12.  15.00

Kjer je danes Blejsko jezero je bil nekoč velik travnik. Na sredi travnika je bil hribček na sredi hribčka pa velika skala. Na hribčku je rasla najmehkejša trava. In na tem hribčku so najraje plesale gorske vile. Na travniku pa so pastirji pasli ovce. Ko so se ovce približale hribčku vile opozorijo pastirje naj ogradijo pašnik, da ovce ne popasejo trave na hribčku. Pastirji ne upoštevajo svarila in zato vile same ogradijo hribček. Vile prikličejo vse vode iz bližnjih gora in potokov. In tako je nastalo Blejsko jezero. Pravljico v izvedbi KPD Josip Lavtižar Kranjska Gora si bodo na odru Jezerske promenade lahko ogledali vsi otroci, ki bodo ob 15. uri prišli na silvestrovanje! Obiskal jih bo Dedek Mraz s škrati Dežele ljudskih pravljic Bled, prinesel jim bo vstopnico za kino predstavo v Linhartovi dvorani v Radovljici!

Polnočno kresovanje na jezeru, 31.12., Zimska pravljica na Jezerski promenadi

Kres je bil na slovenskem od nekdaj komunikacijsko sredstvo – v času turških vpadov kot opozorilo pred nevarnostjo, danes pa kres prinaša zgodbo povezovanja, veselja, zbiranja ob ognju.

Kresne šege so bile od nekdaj tesno povezane z magičnim odnosom človeka do narave. S kresom človek časti sonce in mu z ognjem pomaga, da v dolgih zimskih nočeh ne omaga.

Zavezanost Bleda naravi bodo tako simbolno izrazili na silvestrovo, točno ob prelomu starega z novim. Namesto blišča in hrupa ognjemeta, bodo na jezeru s pomočjo Društva za podvodne dejavnosti Bled prižgali ogenj in prosili sonce, naj se vrne….

Na odru bo od 22. ure naprej nastopala skupina Help! A tribute to Beatles…

Posvoji zeleno drevo!  5.1.  17.00, Zimska pravljica, Jezerska promenada

Zelena drevesa picea pungens  – bodičasta smreka, bodo tudi letos krasila pravljično Jezersko promenado, potem pa bodo potrebovala nov prostor za svojo rast! Kdor želi sodelovati, naj napiše svoje ime in priimek ter kraj bivanja na listo, ki jo dobi v info hišici na Jezerski promenadi in se pridruži podelitvi, ki bo 5.1. 2020 ob 17. uri na Jezerski promenadi! Hkrati lahko prispeva znesek bo svoji volji, ki ga bodo skupaj z Rdečim križem Bled namenili pomoči potrebnim občanom Bleda!

GAŠPER PRIMOŽIČ: blejski virtuoz na harmoniki
Gašper Primožič je koncertni harmonikar in profesor harmonike, ki pravi, da ob igranju tega inštrumenta začuti lepoto vse glasbe.

Glasba kot življenjska sopotnica
»Že v šestem razredu osnovne šole sem točno vedel, kaj želim početi v življenju. Poučevati in seveda koncertirati.« Otroške želje so se uresničile in v radovljiški glasbeni šoli že kar nekaj časa poučuje mlade nadobudne glasbenike, vse nas pa na svojih koncertih razveseljuje z virtuoznim igranjem harmonike.
Prve korake v svet glasbe je naredil v Glasbeni šoli Radovljica, kjer je najprej začel s flavto. Hitro je ugotovil, da to ni zanj in odločil se je za igranje harmonike. Izobraževanje je nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. Pot ga je od tam vodila v tujino, najprej v Celovec, nato pa v Gradec, kjer je zaključil magisterij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost.
V svoji karieri je prejel veliko nagrad in osvojil kar nekaj priznanj. Vseeno pa mu glasbena tekmovanja nikoli niso bila ljuba. Kot pravi, se v glasbi nebi smelo tekmovati, saj je to nekaj, česar ne moremo meriti. Veliko raje kot to sodeluje pri različnih glasbenih projektih, skupinskih koncertih ter predstavitvah.
Vsakoletni koncert na Bledu
Prvi koncert na Bledu je pripravil že v srednji šoli, kot eno izmed predmaturitetnih obveznosti. Od takrat naprej ga na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja pripravi skoraj vsako leto. Na sedaj že tradicionalnih koncertih se mu pridružijo povabljeni gosti iz Slovenije in tujine.
Na letošnjem je v cerkvi sv. Martina na Bledu sodeloval z zakoncema Zupan in skupaj so pripravili pravo glasbeno poslastico za obiskovalce. Zvoka harmonike v kombinaciji s klarinetom in opernim petjem ne slišimo ravno pogosto in zato je bi bil koncert še toliko bolj poseben ter vreden ogleda.