Letošnji Festival Bled je, kot pravi njegov direktor Jernej Brence, preplet več umetnosti: glasbene, likovne, literarne, filmske in gledališke. Začel se je s filmskih koncertom V kraljestvu Zlatoroga.

Andrej Goričar je l. 2005 najprej po naročilu Slovenske Kinoteke napisal glasbo za prvi slovenski celovečern film V kraljestvu Zlatoroga. Istega leta jo je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani na slavnostnem koncertu ob 100-letnici slovenskega filma krstno izvedel Simfonični orkester RTV Slovenija.

Leta 2018 je Andrej Goričar nato po naročilu Gornjesavskega muzeja Jesenice in Slovenskega planinskega muzeja pripravil še “bolj mobilno” kot pravi, različico za kvartet. Krstno jo je izvedel v okviru Bergfahrt festivala v Bergünu v Švici še istega leta.

Od takrat so film z živo glasbeno spremljavo kvarteta pod vodstvom skladatelja in pianista Andreja Goričar gledali in poslušali tako v Sloveniji kot tujini. Na otvoritvenem koncertu 28. Festivala Bled smo lahko slišali glasbo v izvedbi kvarteta, ki so ga sestavljali: Andrej Goričar, klavir, Janez Podlesek, violina Jakob Bobek, klarinet, Milan Hudnik, violinčelo.

Kot pravi Andrej Goričar, se je že kot študent zaljubil v neme filme. V svoji karieri je doslej napisal več partitur za neme filme, med njimi tudi za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (1926), nemško klasiko Nosferatu (1922) in češki Erotikon (1929), s katero je doživel velik mednarodni uspeh. Slednjega bomo videli tudi na Bledu, na zaključku Festivala Bled.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Boris Pretnar