V Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani bo od 8. februarja do 8. maja na ogled razstava risb Melite Vovk z naslovom »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«.

Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bodo v NUK odprli razstavo »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk. V letu 2020 so od hčerke Melite Vovk, gospe Ejti Štih, v dar prejeli okoli 300 originalnih portretov, predvsem udeležencev mednarodnih srečanj PEN na Bledu iz 90. let 20. stoletja ter nekaj odličnih portretov slovenskih književnih ustvarjalcev, ki so večinoma nastali v 50. letih 20. stoletja. 

Kot so zapisali v NUK želijo z razstavo prikazati “mnogoterost (znanih) obrazov, raznolikost držav udeležencev srečanj PEN, portrete slovenskih in drugih kulturnih ustvarjalcev, mnoštvo portretov, ki smo jih pridobili z zapuščino Melite Vovk, ter se zahvaliti za izjemen dar Narodni in univerzitetni knjižnici.” Nekateri portreti so že bili razstavljeni, druge bodo javnosti na ogled prvič. 

Naslov razstave so si izposodili pri pesniku Boris A. Novaku, ki se je umetnici poklonil s pesmijo. Avtorji razstave so mag. Marijan Rupert, Urša Kocjan in Meta Kojc, ki je poskrbela tudi za konservatorsko-restavratorsko pripravo gradiva, oblikoval pa jo je Maj Blatnik (vsi sodelavci NUK). 

Razstava v Narodni univerzitetni knjižnici tako dopolnjuje mozaik o vsestranski umetnici Meliti Vovk (1928 – 2020). V lanskem letu je bila na sedmih različnih lokacijah na Bledu (domačem kraju umetnice) in v Ljubljani (Galerija Intstituta “Jožef Stefan”) že na ogled pregledna razstava umetničinih del. Razstavljena dela so avtorico predstavila kot raznoliko umetnico, ki je v svojem ustvarjalnem opusu segala od ilustracije, karikature, portretov do gledališča, lutk, slikarstva in grafike. Ob razstavi je izšel tudi knjižni komplet Melita Vovk, ki ga sestavljata Biografija umetnice 1928 – 2020 in Ustvarjanje. 

Razstava »Vsak portret neponovljiv, enkraten svet«: risbe Melite Vovk bo na ogled v Razstavni dvorani NUK, vsak dan od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro.

Mojca Polajnar Peternelj