Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja so prireditelji želeli kot vsako leto pripraviti Predšmarni večer na Mlinem. Ker jim je ponagajalo vreme, so se odločili, da ga pripravijo ta petek, 21. avgusta. Na večer poezije in likovne umetnosti pod zvezdami tako vabijo ob 20. uri.

Predšmarni večer na Mlinem se navezuje na tradicijo nekoč velikega praznovanja praznika velikega šmarna, ko so – po pripovedovanju prednikov – vse od Vile Dalibor do Vile Bled ob jezeru postavili stojnice in slavili. Organizatorka Ana Marija Kovač, ki je otroštvo preživela v hiši na Mlinem, pravi, da danes dogodek združuje lepoto slovenske besede in čar poletne noči v idiličnem okolju Blejskega jezera.

V Medgeneracijskem centru Bled so v študijskem krožku Izdelava grafične tehnike linoreza na temo Bled povabili k sodelovanju akademsko slikarko Lučko Šparovec in skupaj upodobili kar nekaj simbolov Bleda. Pri isti mentorici so grafične veščine izpopolnjevali tudi osnovnošolci, ki so v tem letu obiskovali šolo risanja in slikanja ter svoja dela naslovili Blejsko poletje. Nastale grafike bodo predstavili v okviru prireditve, ki jo že 18. leto prireja Ana Marija Kovač. Pisateljica Nina Kosmač bo prebrala odlomek iz svoje nove knjige, ki jo je ilustriral superzvezdnik, kralj flamenka Rafael Amargo. Prav tako bo pripovedovala anekdote dedka pisatelja Cirila Kosmača, povezane z Bledom.