Atmosferski zdravnik Arnold Rikli je tisti, ki je Bled postavil na zemljevid zdraviliškega turizma. Je pionir naravnega zdravljenja. Njegove metode so koristne tudi za sodobnega človeka današnjega časa. Zgodba o Arnoldu Rikliju je zgodba o človeku, ki je bil s svojimi idejami daleč pred časom, v katerem je živel. Z naravnimi in enostavnimi nasveti je znal izboljšati pacientovo počutje.

Bogastvo, zbrano v obsežni knjigi in zbirki

V okviru Zavoda za kulturo Bled je že v preteklosti nastalo nekaj odmevnih projektov povezanih z Arnoldom Riklijem. Leta 2015 so na Blejskem gradu odprli prenovljeno Riklijevo sobo in omogočili snemanje dokumentarnega filma »Arnold Rikli – Voda, sonce, zrak« avtorice Amalije Jelen Mikša. Leta 2018 je pod okriljem zavoda izšla izvrstna in obsežna knjiga Po sledeh Arnolda Riklija, ki jo je napisal Vojko Zavodnik. Avtor je na podlagi izjemnega količine podatkov, pisnih in materialnih virov ter svojega poznavanja življenja in dela Švajcerja in njegove družine napisal izjemno knjigo na več kot 350 straneh. V letih raziskovanja je navezal stike z Riklijevimi potomci, že več desetletij pa skrbno bdi nad dediščino začetnika naravnega atmosferskega zdravljenja in je nepogrešljiv strokovni svetovalec pri projektih, povezanih z Riklijem.

Osrednja slovesnost v duhu ohranjanja dediščine Arnolda Riklija

V tem duhu bo potekal tudi osrednji dogodek prav na dan njegovega rojstva pred dvema stoletjema  – v ponedeljek, 13. februarja 2023, ob 19. uri v Festivalni dvorani na Bledu. V Zavodu za kulturo Bled vabijo na slovesnost, saj so poleg pestrega programa, skupaj s partnerji pripravili številna presenečenja, ki bodo obiskovalce popeljala v čas Arnolda Riklija.

Brezplačne vstopnice so na voljo v TIC Bled. Obiskovalce vabijo, da si jih pravočasno priskrbijo, saj bo le z vstopnico mogoč vstop na prireditev.

Od 10. do 15. ure bo v Festivalni dvorani Bled potekal tudi 1. RIKLIBled posvet – Dediščina atmosferskega zdravljenja za zdrav način življenja danes. Pripravlja ga projektna skupina študentov 2. letnika Velnesa z mentorico mag. Moniko Karan. Projekt sta podprla Zavod za kulturo Bled in JZ Turizem Bled.

mpp, foto: Arnold Rikli, Vojko Zavodnik C