V Festivalni dvorani Bled je včeraj potekalo množično cepljenje za občanke in občane občin Bled in Gorje, ki so starejši od 50 let in so se na cepljenje že prijavili. Pri organizaciji cepljenja so sodelovali Zdravstveni dom Bled, Zavod za kulturo Bled, Občina Bled, Občina Gorje in predstavniki civilne zaščiti. Pri usmerjanju in administraciji so na pomoč priskočile prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Radovljica.

V enem dnevu so cepili približno 800 občanov Bleda in Gorij, kar predstavlja okoli 7,5 odstotka občanov. Minister za zdravje Janez Poklukar je zjutraj obiskal cepilno mesto in ob tem pohvalil velik angažma in organiziranost lokalne skupnosti, zdravstvenih delavcev in prostovoljcev.

Minister se je zahvalil vsem, predvsem pa je poudaril, da je hvalevredno, da se lokalna skupnost maksimalno angažira. »To, da sta občina in zdravstveni dom na tak način stopila do vsakega občana, mu organizirala vse, da se cepi, je velik in pravi korak. Ni dvoma, da gre občinam, ki se tega zavedajo, bolje«, je dejal minister in dodal, da bodo vsem ostalim pomagali, kajti »ključno je, da se vsi precepimo, od nas vseh je odvisno, kako bomo vstopili v poletje oziroma premagali to krizo«.

Minister se je zahvalil županom in vsej civilni družbi, da se je na tako visokem nivoju uspela organizirati cepljenje in nagovoriti občane, da so se odzvali.  

Blejska občina je bila že doslej po precepljenosti občanov med uspešnejšimi v državi. Glede na podatke NIJZ so v Občini Bled, ki ima skoraj 8000 občanov, do včerajšnjega dne z enim odmerkom cepili nekaj več kot 25 odstotkov, z drugim odmerkom pa nekaj več kot 14 odstotkov občanov. V Gorjah, kjer je 2760 prebivalcev, so s prvim odmerkom cepili skoraj 22 odstotkov, z drugim pa 12 odstotkov občanov.

Kot je povedal direktor zdravstvenega doma Bleda mag. Leopold Zonik, so občine Bled, Bohinj in Gorje po podatkih NIJZ v slovenskem vrhu po številu cepljenih, z včerajšnjim dnem se bodo rezultati samo še izboljšali.

Pri usmerjanju cepljenja in administraciji so pomagale prostovoljke Območnega združenja Rdečega križa Radovljica, Danes so tudi premierno uporabili novo telefonsko aplikacijo, s katero skenirajo zdravstveno izkaznico in se podatki o cepljenem vnesejo avtomatično.

»Občina Bled že ves čas epidemije Zdravstvenemu domu Bled nudi logistično podporo, saj vsak dan vozimo teste v Kranj, prav tako pa redarska služba po potrebi pomaga pri usmerjanju parkiranja ob zdravstvenem domu. Prav tako zgledno sodelujemo tudi s koncesionarko, zdravnico Lilijano Krivec Skrt in njenim osebjem, ki prav tako danes pomaga pri organizaciji cepljenja. Civilna zaščita, prostovoljci in Območno združenje Rdečega križa Radovljica so danes prav tako z nami, za kar se jim toplo zahvaljujem, prav tako za dobro sodelovanje ves čas epidemije«, je povedal župan Janez Fajfar in poudaril, da Občina Bled ves čas pozorno spremlja stanje glede epidemije in je sprejela tudi številne ukrepe za zmanjševanje števila okužb. Pri tem zelo dobro sodelujejo z blejskim zdravstvenim domom, direktorjem Leopoldom Zonikom in ostalimi zaposlenimi ter civilno zaščito in društvi.

Včeraj so bili tako cepljeni vsi občani, starejše od 50 let, ki so se doslej prijavili na cepljenje, prihajajo pa tudi že nove prijave. Na cepljenje se je prijavilo tudi okoli 1000 mlajših od 50 let. “Ko izvedemo še eno takšno cepilno akcijo, bo Bled resnično pripravljen na sprejem gostov, ki jih že nestrpno čakamo,” je dejal Zonik. Spomnil je, da je za turistične kraje precepljenost posebej pomembna.

Vir: BledMojaObčina, STA