Kot bi Luna padla na Zemljo ni le biografija ene največjih slovenskih igralk 20. stoletja, Milene Zupančič, temveč dvoletni projekt, ki jo je združil z enim najboljših slovenskih biografov, Tadejem Golobom.

V knjižnici Blaža Kumerdeja je potekala predstavitev biografije, ki jo je povezovala Romana Purkart. Ob bogatem spremljevalnem programu so obiskovalci imeli priložnost izvedeti več o biografiji Milene Zupančič in avtorju Tadeju Golobu, ki pravita, da je njuno ustvarjanje preko vseh pogovorov preraslo v prijateljstvo.

Tadej Golob

Tadej Golob sodi med najbolj samosvoje slovenske avtorje, ki s svojimi deli spravlja v zadrego ljubitelje poenostavljenega, črno-belega gledanja na literaturo. Na književni sceni se je prvič pojavil s knjigo Z Everesta, v kateri je popisal smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta (na vrh katere se je tudi sam povzpel), nadaljeval z biografijami Petra Vilfana, Zorana Predina in Gorana Dragića, z romanoma za mladino Zlati zob in Kam je izginila Brina?; romanoma za odrasle Svinjske nogice in Ali boma ye!  ter največjo prodajno in bralno uspešnico leta 2017 na Slovenskem, kriminalko. Le nekaj dni pred biografijo Milene Zupančič je izšlo še njegovo delo V svojih čevljih, zgodba o Alenki Bratušek, prvi slovenski predsednici vlade. Tadej Golob ob izidu knjige pravi: »Takoj, ko je prišla knjiga ven, sem bil zelo zadovoljen. Srečen v bistvu, da je taka, kot je in še danes, vidim, da se je tudi prijela med ljudmi. Prodaja lepo teče in literarni večeri zelo lepo obiskani. Kar je največja sreča za avtorja.«

Milena Zupančič

Kot bi Luna padla na Zemljo, je biografija, ene izmed najuspešnejših slovenskih igralk vseh časov. Kultnega slovenskega obraza s filmskih platen in gledaliških odrov. Biografija Milene Zupančič je začela nastajati leta 2016, ko sta se na Milenini domači Bohinjski Beli začela sestajati in pogovarjati Milena Zupančič in Tadej Golob. Milena in Tadej sta se v procesu nastajanja knjige strinjala, da pisanje ne sme biti kronološko: biografija v smislu – najprej sem se rodila, potem sem obiskovala osnovno šolo … «.

Milena Zupančič je navdušena, da se knjiga tako neverjetno dobro prodaja, prav tako pa so po knjižnicah povsod po Sloveniji čakalne vrste za izposojo. “Očitno nisva kiksnla, tako bom rekla.«

Sanja Despotovič