Čas se je iztekel in slikarska platna so zapolnila čudovita umetniška dela. Tretji slikarski Ex-tempore na Bledu se je zaključil s podelitvijo nagrad in otvoritvijo razstave v Festivalni dvorani. V času od 6. do 13. oktobra je kar 78 slikarjev ustvarjalo na teme Arnold Rikli – blejski sončni dohtar, Praznik čebel in na temo po lastni izbiri.

Umetnostna zgodovinarka Ana Marija Kunstelj nam je kot članica 4-članske strokovne žirije zaupala po kakšnih kriterijih so izbrali najboljša slikarska dela letošnjega leta. ”Kot žirija si vsa dela naprej natančno pogledamo. Zelo pomagajo že člani društva, da jih po tematikah razvrstijo, potem je pa treba izbirati. To izbiranje je največkrat kar težko, ker so dela predvsem raznorodna, zelo različna. Treba je pogledati, če so res povezana s tematiko, če so na določeno temo naslikana. Drugače se pa gleda izvirnost, kakšne nove pristope k motivom pa seveda tehniko, koliko je spretno naslikano in ta posebni pečat, ki ga vsak slikar ima.”

Letošnji dobitniki nagrad so Nikolaj Vogel, Sergej Hahonin, Jože Šterk, Ljuba Hahonina, Branka Pirc, Tina Kraljič, Nina Špolar, Marko Sambarilo, Andreja Završnik in prejemnica nagrade Grand Prix Nataliya Gorza. ”To kar so danes na slikah prinesli slikarji je pa res nekaj enkratnega.” nam zatrdi Zora Završnik Črnologar, predsednica Slikarskega društva Atelje Bled, ki je prireditev organiziralo.

Avtorica dela nagrajenega z Veliko nagrado Bleda, Nataliya Gorza svoje delo označuje kot avtobiografsko. Kljub strokovni usmerjenosti v psihološko portretiranje, išče svoj izraz in kompozicijsko preučeno sliko tudi v naravi. Zaupa nam, da najraje slika ljudi, predvsem svoje prijatelje in najbližje.

Med slikarskimi deli pa lahko najdete tudi tista, ki odpirajo družbeno kritična vprašanja. Andreja Završnik, ena izmed letošnjih nagrajenk, nam je zaupala kaj predstavlja njeno satirično usmerjeno umetniško delo. ”Glede na vse kar se sedaj dogaja z zemljo, z ekologijo in z vsem tem, sem potem v bistvu zapeljala v to kaj bo leta 2055 na Bledu” avtoričina slika, ki prikazuje Arnolda Riklija namreč izpostavlja problematiko varstva okolja in preobremenjenosti s turizmom na Bledu. Sprašuje se, kakšna bo podoba Bleda 200 let po prihodu Riklija. Temu dodaja:”Upam, da takrat ne bo edina zelena stvar na Zemlji denar, ampak da bo še kaj drugega in da bomo še kako drugače znali pogledati kot samo skozi virtualna očala.”

Slikarski Ex-tempore je srečanje in ustvarjanje ljudi, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo z likovnim ustvarjanjem. Njihova dela si lahko pogledate na razstavi, ki bo na ogled do 28. oktobra 2018 vsak dan med 17:00 in 19:00 uro, oziroma v času drugih dogodkov v Festivalni dvorani Bled.

Špela Lausegger