Na Blejskem gradu je na velikonočno nedeljo potekal že tradicionalni lov na skrite pirhe. Po vseh kotičkih gradu so skrili 150 pirhov, vsak jajček pa je otrokom prinesel tudi nagrado. Poleg tega so se obiskovalci lahko preizkusili v starih velikonočnih igrah, kot sta sekanje in valicanje. Na zgornji terasi pa so si, kot smo v Sloveniji že vajeni, lahko pirhe tudi zamenjali.

Lov na pirhe na gradu postal obvezen

Skriti lov na pirhe je na gradu postal že kar obvezen. Vsako leto se ga udeleži večje število ljudi, tako domačih kot tudi tujih, saj s takšnimi dogodki ohranjamo stare običaje in otrokom približamo ta čudoviti praznik. Po besedah Špele Repnik iz Zavoda za kulturo Bled so najmlajši najbolj navdušeni nad iskanjem, še največjo težavo jim predstavlja dejstvo, da lahko najdejo le en jajček.

Po nagrade v Viteško dvorano

Leseni pirhi so bili skriti po vseh kotičkih gradu, tako na spodnji in zgornji terasi, kot tudi po dvoranah. Vsak pirh je imel svojo številko, ki je označevala, katera nagrada pripada določenemu jajčku. V Viteški dvorani je nagrade delila Špela Koren: »Otroci prihajajo pogledat, koliko nagrad je še ostalo, da potem vedo, ali se jim še splača iskati. Običajno nagrade razdelim še prej kot v dveh urah.«

Sekanje, valicanje in izmenjava pirhov

Za popestritev dogodka na gradu potekajo tudi tradicionalne stare igre in izmenjava pirhov. Skoraj ni bilo otroka, ki se ne bi želel preizkusiti v sekanju in valicanju, še raje pa so s seboj prinesli svoj pirh in ga zamenjali z drugimi otroki. Ta običaj otroci poznajo, saj je v slovenskem prostoru še vedno močno prisoten, malo več težav pa jim predstavljata sekanje in valicanje.

 

Lepotica

Ker pa Velika noč ne mine brez potice, so v gostinstvu Jezeršek za obiskovalce pripravili prikaz peke mini potice z imenom Lepotička, v ponudbi pa seveda ni manjkala kranjska klobasa s hrenom in jajcem. Matic Pristov iz gostinstva Jezeršek pravi, da so Lepotičke velik hit, saj jih »preprosto primete z roko in pojeste v nekaj grižljajih.«