Blejski vodni festival, ki se je 13. in 14. junija odvijal v hotelu Astoria, je vodilna platforma za vodne inovacije. Namen platforme je ustvarjati trende pri razvoju družbe in omogočiti dostop do kakovostne vode.

Letos predstavljajo veliko novosti

Blejski vodni festival letos predstavlja kar nekaj novosti. Najbolj so letos izpostavili novosti na področju tehnološke proizvodnje vode, Blockchain tehnologije, ter tehnologije za preprečevanje izsuševanja reke Donave. Največja zanimivost festivala pa je bil vodni somelje. Marko Gajić, organizator BWF 2019 se veseli, da na letošnjem že četrtem, vendar prvem mednarodnem festivalu širijo sodelovanje tudi čez mejo. ”Letos je za Blejski vodni festival prelomno leto.” pravi Gajić. Podpisali so sporazum in zavezo o sodelovanju med politiko in gospodarstvom združenih narodov, ki narekuje sedemnajst ciljev za trajnostni razvoj. Cilj šest govori o vodi.

Kdo je vodni somelje?

Vodni somelje je oseba, ki ustvari vodno ponudbo v gostinskem obratu, in nato vodo ustrezno predstavi in priporoči strankam. Naziv izvira iz vinskega someljeja, ki je zadolžen za vinsko listino. Na Blejskem vodnem festivalu se nam je predstavil Hanuel Kim, vodni somelje iz Južne Koreje. Hanuel je v Koreji opravil usposabljanje za vodnega someljeja, s svojim znanjem pa želi skrbeti za ponudbo kvalitetne vode v svoji državi. ”Gre se za denar. Vodni somelje vodo prodaja.” pravi Kim, kar pa ne pomeni, da ni zagovornik pitne vode iz pipe. ”Voda tu v Sloveniji je zelo dobra. Nima vonja, kar je dobro.” doda Kim, ki je na dan začetka festivala prvič poizkusil blejsko vodo iz pipe. Pravi, da so pri ocenjevanju vode pomembni vonj, okus, prosojnost, prisotnost kisika in neoporečnost.

Kvaliteta vode je v Sloveniji v svetovnem vrhu

Napram ostalim državam ima Slovenija nadpovprečno kvaliteto vode. Kljub temu pa podnebne spremembe in onesnaževanje, ki že pretijo nad državami drugod po svetu, v prihodnosti vse bolj grozijo tudi nam. Festivala se je letos udeležila tudi predstavnica organizacije Amanzi for Life ali slovensko Voda za življenje, Heather Phigeland. ”V Južni Afriki smo imeli pred kratkim težave s sušo. Cilj naše organizacije je vsakega otroka od drugega leta dalje podučiti o pomembnosti in pomenu vode. Blejski vodni festival podpiram zaradi številnih primerov dobre prakse.” pravi Heather. 

Ekipa Blejskega vodnega festivala se bori za dobro pitno vodo, ki je osnova za življenje. Iz vode izhaja vse, zato se bodo še naprej trudili osveščati o njeni kvaliteti, ter razvijali nove pristope za njeno ohranitev za prihajajoče generacije.

 

Novinarka: Špela Lausegger

 

 

Riklijev pohod vsako leto privabi navdušence in sledilce sodobnega riklijanstva. Sonce, zrak, voda, veter, osnovni naravni elementi, za katere je bil začetnik zdraviliškega turizma na Bledu Švicar Arnold Rikli prepričan, da so edini pravi način za doseganje zdravega načina življenja.