Bled je pred časom dobil priznanje, ki ga uvršča med 100 najbolj trajnostnih in zelenih destinacij na svetu. Zelena shema slovenskega turizma, katere del je tudi Bled zahteva vedno nove  ukrepe in izboljšave. Akcijski načrt ukrepov za prihodnja leta samo za Bled predvideva 260.000 evrov.

Na destinaciji tudi letos letu beležijo rast na področju nočitev. Medtem, ko so lani v prvih osmih mesecih ustvarili 760.366 nočitev, so jih v enakem obdobju letos že 800.089. Tudi Blejski grad je doslej že obiskalo že 500.000 obiskovalcev.

Tomaž Rogelj, direktor Turizma Bled: “Že celo leto zasledujemo trend rahle rasti to se v osmih mesecih izkazuje s 5 % stopnjo rasti obiska, kar nas zadovoljuje. Niso pa samo tisti kriteriji kvantitete, ampak se bomo predvsem fokusirali na kvaliteto, To pa je gostom in tudi domačinom omogočati čimbolj normalno sobivanje.”

Zelo zadovoljni so tudi s sodelovanjem z različnimi deležniki, ki soustvarjajo blejski turistični zemljevid. “Dolgoletno uspešno sodelovanje s hoteli, je pa še nekaj zadreg pri institucionalizaciji sodelovanja s sobodajalci. To poteka prek TD Bled. So pa tukaj še dodatne možnosti, predvsem z vidika, da je to najhitreje rastoči segment na Bledu. Tako da je število postelj v tem segmentu praktično enako številu postelj v hotelih oz. nekaj manjše. Tukaj je potreba po neki koordinaciji, da bi se dosegli učinki, ki so za vse dobri.”

Del Bleda, ki bi ga še želeli pritegniti in vključiti v dogajanje na Jezerski promenadi je trgovski center (Gadafi). Tomaž Rogelj: “To seveda ne more narediti Turizem Bled sam. To lahko naredimo vsi skupaj. Zato je bistveno volja in sodelovanje s strani trgovskega centra. Je pa res, da se za dogajanje v zimskem času redno sestajamo tako z njimi kot z drugimi deležniki in načrtujemo akcije, kako bi vzpodbudili obisk.”

Blejskim parkom želijo povrniti nekdanji sijaj

Za zeleno in trajnostno si prizadevajo tudi v Infrastrukturi Bled, kjer se bodo v prihodnje poleg že večletnih projektov – projekti v okviru Zero waste, osveščanje prebivalcev in obiskovalcev o ravnanju z odpadki, osveščanje o ravnanju z naravno in kulturno dediščino itd. – ponovno bolj posvetili tudi urejanju parkov. Zato so zaposlili tudi strokovnjaka za področje hortikulture, ki naj bi blejskim parkom povrnil nekdanji sijaj. Janez Resman, direktor Infrastrukture Bled. “Veliko več bomo vlagali v ocvetličevanje javnih površin. Več bo trajnic, še več bo enoletnic, grmovnice, tudi drevesa se bodo aktivno obnavljala. Tako da v nekaj letih bo Bled spet postal sinonim za urejene in lepe parke.”

Poletno sezono so tako v grajskem kopališču kot na Straži uspešno zaključili. Po 30 letih bo prihodnje leto čas za načrte za obnovo grajskega kopališča, na Straži pa bodo novosti že v tej zimski sezoni. Z novimi snežnimi topovi se bodo lažje in hitreje prilagajali vremenskim razmeram.

Okusi Bled letos le v treh blejskih restavracijah

Od 2. do 30 novembra bodo v izbranih blejskih restavracijah ponujali jesensko obarvane menije s tremi hodi po enotni ceni 18 evrov. Letos v okviru projekta sodelujejo le tri restavracije: Restavracija 1906, Vila Prešeren in Restavracija Špica. Po enotni ceni 18 evrov obiskovalci dobijo jesensko obarvane menije s tremi hodi vse od 2. do 30. novembra.

Blejska občina po podatkih Financ med uspešnejšimi

Podatki, ki so jih v reviji Finance zbrali o slovenskih občinah so pokazali, da je blejska občina med uspešnejšimi. Janez Fajfar, župan Občine Bled: “Po gospodarstvu smo med 212 občinami na Bledu 9., po izgradnji infrastrukture, po stanovanjih, po kvaliteti smo 6., po splošni kvaliteti življenja v kraju pa smo 40. med 212, kar tudi ni prav slabo.” Zlasti na področju infrastrukture je napredek. “Severna obvoznica je bila velik prelom”, poudarja blejski župan, ki meni da je blejska občina uspešna.

Dvigalo na grad do sezone l. 2021

Z letošnjim obiskom na Blejskem gradu so zadovoljni tudi v Zavodu za kulturo Bled. V letošnjem letu se je zaključil desetletni cikel obnove Blejskega gradu, v katerega je zavod vložil prek 10 milijonov evrov. “Do zaključka vseh aktivnosti, ki smo jih zastavili v načrtu leta 2008 in izvedli, nas čaka le še dvigalo, “ poudarja Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled. Dela se bodo nadaljevala v okviru razširjenega grajskega kompleksa, za katerega so zeleno luč dobili v letošnjem letu. Vsa dela naj bi bila končana do sezone l. 2021. “Parkirišče prvi del za avtobuse do naslednje sezone, drugi del za avtomobile – tukaj govorimo o 38 oz. 40 parkiriščih. Potem naslednja faza, to je približno 250 parkirišč za avtomobile in 25 za camperje in avtomobile s prikolico do sezone 2020. Kar se tiče ureditve grajskega parka je tudi do naslednje sezone, 2019. Vse te večje zadeve, dvigalo, Mrakova, Pristava pa je časovni cilj sezona 2021.”

Zavod za kulturo Bled ne skrbi le za Blejski grad, ampak omogoča številne kulturne dogodke, med katerimi sta najpomembnejša oba poletna mednarodna glasbena festivala, Festival Bled in Okarina festival Bled ter številni drugi, blejskim društvom in klubom pa omogoča, da ob ugodnejših pogojih najamejo festivalno dvorano za pripravo svojih dogodkov.

Pisan nabor dogodkov na Bledu do konca leta

Do konca leta se bo na Bledu odvil pisan nabor dogodkov. Okusom Bleda bo sledilo Martinovanje, svetovno veteransko prvenstvo v šahu, Pokljuka bo gostila uvodno tekmo svetovnega pokala v biatlonu. Zimska pravljica bo letos zeleno obarvana, brez ognjemeta, lučke na promenadi se bodo prižgale že 30.11. Na Blejskem gradu prav tako pripravljajo številne dogodke vse do konca letošnjega leta. Srednjeveški tabor bo tako v času jesenskih počitnic odprt do 2.11., vabijo na Noč čarovnic na Blejskem gradu, Martinovo, v decembru na Pravljično pot, ki se bo letos začela na Jezerski promenadi in Ples z graščakom v decembru. Blejska društva in klubi v Festivalni dvorani tudi v naslednjih dveh mesecih pripravljajo številne prireditve, prvi med njimi bo 15.11. svojo 80-letnico praznoval Nogometni klub Bled.

Mojca Polajnar Peternelj