V avgustu je poleg pestrega poletnega dogajanja Bled gostil tudi prvo mednarodno folkloriado. Srečanje petnajstih različnih folklornih skupin iz kar osmih držav so organizirali člani Folklornega društva Bled v sodelovanju z agencijo Blue Diamond Events. Kot nam je povedal Milan Debeljak, eden izmed bolj aktivnih članov pri organizaciji zahtevnega dogodka, so takšno druženje načrtovali že dlje časa.

 
Blejsko promenado so prevzele žive barve in nasmejani obrazi folkloristov, ki so s sprehodom naznanili začetek folkloriade. Nastopajoče skupine iz Slovenije, Turčije, Bolgarije, Češke, Madžarske, Litve, Italije in Portugalske so na Bled prinesle ples, petje in pozitivno energijo, ki je ob nastopih zavzela celotno Festivalno dvorano. Mladi in stari so z navdušenjem in ponosom predstavljali svoje države in kulturno dediščino, ki jo s folkloro ohranjajo in mednarodno širijo. Posebno pozornost so poleg inštrumentov pritegnile tudi zanimive narodne noše. Nekatere izredno bogate z okrasjem in živih barv, druge pa bolj skromne, so nakazovale na življenje in običaje ljudi v pokrajini iz katere izhaja določen ples. Med nastopajočimi je bilo veliko mladi fantov in deklet, ki s sodelovanjem v folklorni skupini izkazujejo svojo ljubezen do petja, plesa in tradicije. Vsi v en glas po so nam poleg zatrjevali, da je zanje najpomembnejše prav druženje s prijatelji, na vajah, nastopih in potovanjih, ki jim jih omogoči prav folklorno udejstvovanje.

 
Precej dolg program, nastopilo je kar petnajst folklornih skupin, je spremljalo stalno navdušenje v dvorani. Glede na navdušenje nastopajočih in gledalcev v dvorani si lahko v naslednjih letih zagotovo obetamo še kakšno folkloriado. Člani folklornega društva Bled pa si seveda želijo, da bi druženje postalo vsakoletno.