V zadnjih desetih letih, odkar z Blejskim gradom upravlja Zavod za kulturo Bled, je grad dobil novo, prenovljeno podobo. V skladu s strateškim upravljavskim načrtom, ki so ga sprejeli leta 2008, so investirali v celovito prenovo enega izmed najbolj obiskanih gradov pri nas. O dosedanjih investicijah in o delih, ki so še v načrtu, smo se pogovarjali z direktorjem zavoda za kulturo Bled, Matjažem Završnikom. 

Vse investicije prenove grajske stavbe so bile zaključene v letu 2018, nato pa so se lotili še prenove okolice gradu. Lotili so se urejanja grajskega parka, kjer so naleteli na mnogotere arheološke najdbe. Našli so veliko količino keramike, živalske kosti, novce, kamnite sekire in marsikaj drugega. “Prav zato so se dela, ki naj bi bila končana še pred začetkom letošnjega poletja, nekoliko zavlekla,” pojasnjuje Završnik. Prav velika količina najdenih ostankov pa je glavni razlog,  da so se na zavodu odločili za investicijo v nov arheološki muzej, ki bo stal ob vznožju gradu. Prav tako bo na Pristavi pod gradom v prihodnosti zrasel Muzej sodobne umetnosti. 

V nadaljevanju jih čaka še največja investicija, in sicer dvigalo na Blejski grad. Pred tem pa rešujejo problem prometa in pomanjkanja parkirišč na Bledu, z izgradnjo dveh parkirišč pod gradom. Vse investicije je omogočilo pospešeno trženje in posledično prodana količina kart za vstop na Blejski grad. Z letošnjim obiskom blejskega gradu so zadovoljni, saj se je ta povečal še za nekaj odstotkov. Če do konca leta ne bo kakšnih posebnosti, se bo številka približala 600 tisoč.