Ob vsaki naravni nesreči se vedno znova izkaže kako nepogrešljivi so prostovoljni gasilke in gasilci. Odlično usposobljeni in dobro opremljeni. Zmogljiva gasilska vozila so pri njihovem delu nepogrešljiva, za društva pa predstavljajo velik finančni zalogaj.

Nakup vsakega novega gasilskega vozilo je zato priložnost za praznovanje. Tudi za PGD Gorje, ki bo, če bo šlo vse po sreči do konca prihodnjega leta dobilo sodobno gasilsko vozilo. Pogodbo o sofinanciranju nakupa gasilskega vozila so v Gorjah slovesno podpisali v teh dneh.

Vrednost novega gasilskega vozila, s katerim bodo nadomestili sedanjega, iztrošenega, znaša okoli 347.000 evrov. Nakup vozila financira Občina Gorje, finančni najem bodo po besedah župana Petra Torkarja predvidoma plačevali šesti let. Pogodbeni rok za dobavo je februar 2025, po zagotovilih proizvajalca pa bi novo vozilo v Gorje lahko prispelo že konec leta 2024.

Novo gasilsko vozilo za PGD Gorje bodo izdelali v podjetju Rosenbauer, ki je med največjimi svetovnimi proizvajalci gasilskih vozil in opreme zanje. Trenutno povpraševanje po tovrstnih vozilih je ogromno tudi zaradi velikih ujm v Evropi kamor prodajajo največ svojih vozil. Lani so jih tako izdelali 40, letos jih načrtujejo že 130.

PGD Gorje sicer šteje 120 članov, operativnih torej usposobljenih za gašenje in reševanje je 40. V društvu je veliko mladih, od pionirjev do mladincev, znani pa so tudi kot dobri tekmovalci. Novosti, kot je novo gasilsko vozilo, navdušujejo tudi njih.

Mojca Polajnar Peternelj