Devetindvajseti Okarina etno festival je letos otvorila španska skupina Vigüela. S strastnimi in ognjevitimi španskimi ritmi so poslušalce na Blejskem gradu popeljali nazaj v preteklost in poskrbeli za edinstveno glasbeno izkušnjo. Na odru improvizirajo, komunicirajo s kretnjami in pogledi in prav zato je vsak koncert nekaj posebnega in neponovljivega.

S pomočjo tradicionalnih ljudskih inštrumentov Izvajajo špansko ljudsko glasbo, značilno za osrčje Španije in pokrajino  Kastilija –La Mancha. Ustvarjati so začeli pred več kot tremi desetletji in do danes izdali že osem studijskih albumov. Kot je povedal ustanovitelj skupine Juan Antonio Torres, je cilj zanje še vedno takšen, kakršen je bil prvi dan: »Želimo, da ljudje čutijo, tisto, kar je v naših srcih. Mi skupaj z glasbo živimo, glasba je v nas in to je naša prihodnost«.

To so začutili tudi poslušalci, saj so bili nad slišanim navdušeni. Anny Prada, ki prihaja iz Venezuele, korenine ima tudi v Španiji, sedaj pa že več let živi v Sloveniji, se je v mislih vrnila nazaj domov: »Meni se je zdelo čudovito in seveda sem vse razumela. Všeč mi je ta glasba, saj je energična in čustvena«.

Rebeka Krašovec, foto: Jon Razinger