S filmskim koncertom V kraljestvu Zlatoroga se je sinoči slovesno začel mednarodni glasbeni Festival Bled.

S projekcijo prvega slovenskega celovečernega nemega filma ob spremljavi glasbe, ki jo je za kvartet napisal skladatelj, dirigent in pianist Andrej Goričar se je začelo festivalsko dogajanje, ki bo na različnih blejskih lokacijah potekalo vse do 20. julija. Festival organizira Društvo kulturni Hram v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled.

Festival Bled tako domačinom kot gostom ponuja glasbena doživetja različnih zvrsti, ki ji druži izvedba na najvišji profesionalni ravni. Tudi letos ima, kot poudarja direktor festivala Jernej Brence, festival zgradbo knjige s platnicami. V letošnji ediciji sta to dva nema filma, ki začneta in končata festivalsko dogajanje. Vmes pa bije srce festivala, ki je že 28 let ljubezen do violine.

Janko Ravnik se je zapisal kot režiser, Turistovski klub Skala pa kot producent prvega slovenskega celovečernega nemega filma V kraljestvu Zlatoroga, ki so si ga lahko ogledali obiskovalci gala festivalskega večera. Filmska zgodba spremlja popotovanje treh družabnikov različnih stanov: ljubljanskega študenta, jeseniškega železarja in kmeta, ki se iz Kranjske Gore, preko Vršiča, Prisojnika, Vodnikove koče in Kredarice odpravijo k vrhu Triglava – v kraljestvo Zlatoroga. Film je bil l. 2021 digitaliziran in digitalno restavriran, na festivalu pa prikazan v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije.

Andrej Goričar je glasbo za kvartet napisal l. 2018, potem, ko je že ustvaril partituro za simfonični orkester (2005). Glasbeno spremljavo so ob projekciji v Festivalni dvorani Bled izvedli: Andrej Goričar (klavir), Janez Podlesek (violina), Jakob Bobek (klarinet) in Milan Hudnik (violončelo). S svojim nastopom so navdušili blejsko občinstvo, ki se že lahko veseli prihodnjih koncertov.

Mojca Polajnar Peternelj, foto: Boris Pretnar