V ponedeljek, 2. septembra se začenja novo šolsko leto. Letos bo matično šolo prof. dr. Josipa Plemlja Bled obiskovalo 67 prvošolcev, Podružnično šolo Bohinjska Bela 9 prvošolcev in Podružnično šolo Ribno 12 prvošolcev. Prvošolce bodo slavnostno sprejeli v ponedeljek, 2. 9. ,  ob 8.45 na matični šoli in ob 10.00 na podružničnih šolah.

70 let predšolske vzgoje na Bledu

Septembra bo okoli 60 otrok prvič pokukalo v igralnice blejskega vrtca. Kot pravi ravnateljica Helena Ule, so jih pripravili tako, da bodo polne igralnih, gibalnih, raziskovalnih in ustvarjalnih izzivov. Letošnje leto bo pravi festival, saj bodo obeležili že 70 let delovanja predšolske vzgoje na Bledu.

V šolo peš, s skirojem ali s kolesom, pešbusi in točke »poljubi in odpelji«

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Bled in Gorje je pred novim šolskim letom sprejel nekaj odločitev glede organizacije prometa ob začetku pouka.

Tudi letos bodo v prvem tednu v času prihodov in odhodov v šolo otrokom na najbolj kritičnih mestih pri prečkanju ceste pomagali policisti, redarji, člani ZŠAM in prostovoljci iz Društva upokojencev Bled.

Občina Bled in OŠ Bled s podružnicama je spomladi 2019 pod mentorstvom Inštituta za politike prostora sodelovala v projektu »Aktivno v šolo«, katerega cilj je mlade spodbuditi k prihodu v šolo peš, s kolesom ali skirojem. Rezultati anket, razprava o problematiki šolskih poti na šolskem otroškem parlamentu in delavnice ugotavljajo, da otroci v šolo pešačijo ali kolesarijo, ker je to zanje praktično, živijo blizu šole, ker dan začnejo aktivno. Opozarjajo pa, da jih moti dovoz avtomobilov v šolsko območje in odlaganje otrok tik pred stopniščem, ki vodi k šolski garderobi. Zaradi zagotavljanja večje varnosti v prometu na šolskem dvorišču in drugod je Občina Bled na primernih mestih uredila t. i. »Poljubi in odpelji« točke. Tako  npr. starši, ki vozijo otroke v vrtec in OŠ, šolarje lahko odložijo kar na parkirišču pred vrtcem, vrtičkarje pa pospremijo v vrtec.

Določenih je šest postaj “Poljubi in odpelji”, dve sta v radiju manj kot pet minut hoje do šole, ena v radiju slabih deset minut hoje od šole ter tri v radiju dobrih deset minut hoje do šole. Vse so povezane s šolskimi potmi, deloma tudi s trasami Pešbusa.

SPV staršem prvošolčkov predlaga, da jih na prvi šolski dan v šolo pospremijo peš, in jih ne vozijo z avtom. S tem bodo otroke postopoma navadili na šolsko pot in varno vedenje v prometu. Tudi prvošolčki imajo ob pisnem soglasju staršev možnost, da v šolo pridejo samostojno, ampak le v coni umirjenega prometa. Sicer pa bodo v evropskem tednu mobilnosti ponovno organizirali pešbuse.