Bled in Blejsko jezero tako kot v preostalih dneh tudi v teh hladnih februarskih privabljata številne sprehajalce, tokrat tudi zaradi ledu, ki je prekrilo gladino Blejskega jezera.

Zaradi podnebnih sprememb in otoplitev, ki jih beležimo zadnjih 70 let se je spremenilo tudi zimsko preživljanje prostega časa na Bledu. Le težko lahko govorimo o aktivnostih na ledu kot jih pomnimo iz preteklosti. Če se ozremo v preteklost, zapisi iz leta 1934 govorijo o tekmovanjih na zaledenelem jezeru kot je motoskijoring in kegljanje, najpogumnejši so se vozili z avtomobili, ljubitelji smučanja na smučeh, ki so jih vlekli konji, vsi ostali pa so vsaj drsali.

Led je bil bolj trden še leta 1984, tudi takrat ni bilo večjega strahu pred različnimi aktivnostmi na ledu, leta 2004 in 2006 ter 2012 je bilo jezero ponovno zamrznjeno, a ledu je bilo znatno manj. Letos po petih letih zopet govorimo o le nekaj centimetrih ledu, tam do deset in prav zato je veliko opozarjanja na nevarnosti, ki prežijo na sprehajalce in drsalce. Kljub temu so se tisti najbolj pogumni podali na pot po ledu do otoka in nazaj.

Podnebne spremembe kažejo na to, da bo ledu vedno manj. Zato je pomembno zavedanje o tveganjih, ki jih prinaša sprehajanje in drsanje. Torej če si ne želite neprijetnega kopanja v ledeno mrzli vodi dobro preverite ali je led pod vami res trden in ob prvih znakih, da pod vami treska in poka razporedite svojo težo ter zapustite ledeno površino.