Družinski zdravnik je tisti, ki mu lahko zaupamo. Zna prisluhniti in svetovati. Je toliko več kot samo zdravnik, kar dokazujejo trije zaslužni predstojniki zdravstvenega doma Bled, v čast katerih so 27. novembra slavnostno odkrili spominsko ploščo in doprsna kipca.

Spominjali se jih bodo vsi

Dr. Jože de Gleria, dr. Janko Benedik in dr. Borut Rus so svoj trud vlagali v dvig zdravstvenega standarda, ki ga še danes uživamo. Vedno so bili dostopni bolnikom, tako v ordinaciji, kot tudi na domu. Niso bili nepogrešljivi zgolj znotraj zdravstvenih ustanov. Blejci se teh mož spominjajo kot vzornike za javno zdravstvo, kot prijatelje, častne občane in nadvse aktivne člane širše skupnosti.

Danes so časi za javno zdravstvo drugačni

V ZD Bled so ponosni na novo znamenitost in častne posameznike katerim je spominsko obeležje namenjeno. Ob odkritju spominskih plošč pa se je zaključilo tudi praznovanje 70-letnice javnega zdravstva na Bledu in nove zgradbe ZD Bled. Blejski župan, Janez Fajfar dodaja, da so bili to zdravniki starega kova, ki so bili popolnoma predani svoji zaprisegi. Njihova vrata so bila odprta za vse, revne in bogate. Poudarja pa, da so danes drugačni časi. Če ne bi bilo primarija dr. Rusa, dr. Benedika in dr. de Gleria, bi bil Bled prikrajšan za sedanji zdravstveni dom in visoki standard zdravstvene oskrbe, ki so ga ti trije možje postavili.

Zgodba se nadaljuje

Slovesnost pa je bila tudi v čast svojcem častnih zdravnikov. Zdravko Rus, sin primarija dr. Boruta Rusa, se očeta spominja kot predanega zdravstvu in organizaciji javnega zdravstva. ”Ko je šel v pokoj, je bil vedno vesel, da se ta zgodba nadaljuje naprej.” nam pove in z nami deli veselje njihove družine ob odkritju spominskega obeležja. Pozabili pa jih ne bodo tudi njihovi pacienti. Mirko Vovk se z nasmehom na obrazu spominja dr. Benedika, ki ga je kot sedem-letnega dečka operiral pri poškodbi noge. Pokaže nam skoraj nevidno brazgotino, ki ga spominja na njegovega družinskega zdravnika, na katerega se je vedno lahko zanesel.

Vzornika je našel med najboljšimi

Sedanji direktor zdravstvenega doma Bled, Mag. Leopold Zonik se dr. Benedika in dr. Rusa spominja kot vzorna predhodnika. Hvaležno se spominja časov, ko je bil študent na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Takrat mu je štipendijo ponudil prav dr. Benedik. Kasneje ga je pod svoje okrilje, kot občudovanja vreden mentor, vzel dr. Benedikov naslednik primarij dr. Rus. Obema je neskončno hvaležen in z njunim vzorom sedaj že štiriindvajset let, kot njun naslednik opravlja vlogo direktorja ZD Bled.

Spominsko obeležje bo ob vstopu v blejski zdravstveni dom obiskovalce in zdravstvene delavce spomnilo na pomembnost predanega zdravniškega dela, katerega pomen je pomagati sočloveku.

Špela Lausegger