Javno komunalno podjetje JEKO je v sodelovanju s komunalnimi podjetji in občinami Zgornje Gorenjske v preteklem mesecu zaključilo s projektom Zbiranje odpadnega jedilnega olja. V akciji so sodelovali tudi učenci četrtih razredov Osnovne šole Bled in Osnovne šole Gorje. Projekt je zasnovan kot tekmovanje v zbiranju odpadnega jedilnega olja iz gospodinjstev v 4. razredih osnovnih šol, vendar gre v prvi vrsti za ekološko osveščanje. 

Sodelovali so učenci osnovnih šol Zgornje Gorenjske

Poleg občine Bled in občine Gorje so bile v projekt vključene tudi občine Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora, Radovljica, Tržič in Žirovnica. Razred, ki je izbral največ odpadnega olja je za nagrado dobil izlet v Piran z ogledom akvarija, učenci pa pravijo, da je najbolj pomembno to, da pomagamo okolju. Zmagovalni razred prihaja iz osnovne šole Žirovnica. 

Odpadno lahko postane uporabno

Otroci so se v marcu in aprilu 2018 v sklopu projekta udeležili tudi izobraževanja o pomembnosti in načinu primernega odlaganja odpadnega jedilnega olja. Med odpadna jedilna olja uvrščamo rastlinska olja (npr. olivno olje, sončnično olje, repično olje,… in olja iz različnih semen) ter rastlinske maščobe (npr. margarina ali maslo, ki ostaneta po cvrtju), ne pa tudi avtomobilskega olja, ki ga z odpadnim jedilnim oljem ne smemo mešati. Odpadno olje nato podjetja spremenijo v biodisel, ki je okolju bolj prijazen. Odpadna olja so neprimerna za vlivanje v odtoke, saj onesnažujejo pitno vodo. 

Odpadno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbirajo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko prinesete v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti.

Špela Lausegger