Blejski zlati mikrofon je mednarodno pevsko tekmovanje za otroke, najstnike, mladino in odrasle, ki je v tokratni četrti izvedbi v idilično podobo raja privabil kar 66 tekmovalcev iz 14. držav. Gostili so vse od tistih najmanjših pa do malo starejših glasbenih talentov v kategorijah XXS, XS, S, M, L in XL. Organizirata ga Glasbeni studio Osminka in Zavod Talent-Si.
Glasbo pripeljali v podobo raja

Festival je med udeleženci poznan kot vrhunski in izredno profesionalno izpeljan. Vsako leto ga še izboljšajo, dodajo stvari, ki bi obiskovalce privabile k vrnitvi na glasbeni oder in tudi na Bled. »Po Evropi in tudi drugje so tovrstni festivali stalnica že več let, zato smo se z ekipo pred nekaj leti odločili, da bi bilo smiselno glasbene talente pripeljati tudi v ta naš prelepi biser – Bled,« pojasni direktor in glavni organizator festivala Sandi Vovk.
Šest kategorij

Tekmovalci so se zvrstili v šestih kategorijah od najmlajših XXS, XS in S pa do M, L, XL. Fantje in dekleta iz 14. držav, med drugim tudi iz Ukrajine, Moldavije, Peruja in Južnoafriške republike so nastopili kar štirikrat, prvi dan na odru pred Festivalno dvorano, drugi in tretji dan v Festivalni dvorani, zadnji dan pa je potekal gala koncert zmagovalcev z gosti na blejski promenadi.
Izbor preko avdicij

Izbor poteka na avdicijah v Sloveniji in ostalih bližnjih državah, sicer pa kandidati pošljejo avdio in video material, nato pa organizator na podlagi tega določi, kdo je sprejet na tekmovanje. Sodelujejo lahko pevci, od otrok do odraslih, mlajših od 40 let, ki prejmejo uradna povabila organizatorja na drugih mednarodnih festivalih podobnega ranga.
Pester nabor sodnikov

Nastope je ocenjevalo deset sodnikov iz Malte, Rusije, Kosova, Hrvaške, Poljske, Bolgarije, Portugalske, Romunije in seveda Slovenije. Predsednica žirije je bila tokrat slovenska prof. petja Irena Yebuah Tiran. »Talenti so res izjemni, zato mi je v veliko veselje, da so me povabili v goste. Sicer je naloga težka in nezavidljiva, saj moramo med odličnimi izbrati najboljše, to pa za seboj potegne tudi razočaranje.«
Najprestižnejše nagrade na Malto

Nagrade so podelili v šestih starostnih kategorijah, poleg tega pa še za različne dosežke npr. najmlajši tekmovalec, najboljši kostum, najboljša koreografija … Najbolj pomembna sta bila pokala iz kategorije Grand Prix Junior in Grand Prix. Oba sta odšla na Malto, prva k desetletni Elisi Muscat, druga pa k štirinajstletni Christini Magrin. Slednja v glasbenem svetu velja za zelo uspešno, državo je namreč zastopala tudi na lanski otroški Euroviziji.
Jubilejni 5. Blejski zlati mikrofon prihodnje leto

Drugo leto nas čaka že jubilejni 5. Blejski zlati mikrofon, ki bo, po organizatorjevih besedah, še bolj bleščeč. Pričakujejo večje število prijav iz tridesetih držav. »Naslednje leto se želimo približati izvedbi Eurosonga in vsem sodelujočim pokazati, da tudi Slovenija zmore pripraviti takšne dogodke.«