Zadnji vikend v februarju, od 28. 2. do 1. 3., je Športno humanitarno društvo Vztajaj – Never give up, organiziralo 48 urni neprekinjen tek ali pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek, ki je poimenovan v spomin na preminulo ultramaratonko in vrtnarko Ruth Podgornik Reš, je letos potekalo že 8. leto zapored. Štart in cilj sta bila postavljena pred Olimpijski veslaški center Mala Zaka. Namen športno-humanitarnega teka in pohoda je bil pomagati družinam in posameznikom v stiski, jim pomagati prebroditi najhujše trenutke in jim predati sporočilo »never give up« oz. nikoli ne odnehaj. Denar so zbirali iz prispevkov ter prodanih testenin in palačink.

V spomin na Ruth Podgornik Reš

Ruthin tek je bil že 8. zapored posvečen preminuli ultramaratonki Ruth Podgornik Reš, ki bo v spominih ljudi ostala »ženska z velikim srcem«. Bila je tudi vrtnarka, pisateljica, kuharica in pohodnica, ki je s svojimi aktivnostmi bila marsikomu vzor, tako na športnih, kot tudi drugih področjih. Spomin na njo v društvu Never Give Up prav zato ohranjajo z njej najljubšo športno disciplino, ki je bil tek.

Predhodnih tekov se je udeležilo več kot 6100 tekačev. Lansko leto jih je prišlo čez 1000, letos pa po ocenah organizatorjev okrog 900. Na 8. Ruthin tek se je lahko prijavil praktično kdorkoli, ne glede na svojo fizično sposobnost in pretekel ali prehodil poljubno razdaljo, ki traja krajši ali daljši čas in na način, ki je bil najbolj ustrezen za posameznika. Prihajali so tekači in pohodniki iz vseh koncev Slovenije – Gorenjske, Štajerske, Primorske, Dolenjske, pa tudi iz zamejstva. Nekateri so pretekli krog okoli blejskega jezera le enkrat, drugi mnogokrat. Tisti najbolj pripravljeni so se odločili celo za dvodnevni tek s krajšimi postanki. Na dogodku pa smo opazili tudi tekače, ki so prišli v spremstvu svojih psov. Več v prispevku.

Danaja Mertelj