Turizem Bled je letos organiziral že 7. pokal Bleda v zimskem plavanju. Prvič so tekmovanje organizirali leta 2010, ko je Bled gostil Svetovno prvenstvo v zimskem plavanju.

Takrat se je v Blejsko jezero podal tudi župan občine Bled Janez Fajfar, letos pa je ostal na suhem in od tam spodbujal vse pogumne tekmovalce. Na zunanjem kopališču Grand hotela Toplice se je zbralo okoli 60 tekmovalcev, največ iz Slovenije. Prišli pa so tudi plavalci iz sosednje Hrvaške, Češke, Makedonije in Belgije.

V Blejsko jezero tudi direktor Turizma Bled

Blejsko jezero je imelo v času tekmovanja le okoli štiri stopinje nad ničlo. Tekmovalci so se pomerili na razdalji 25 in 50 metrov prsno ali prosto. Tako kot vsako tekmovanje tudi to od posameznika zahteva določeno mero fizične in psihične pripravljenosti. Tekmovalci so se ogrevali in pripravljali vsak na svoj način. Na voljo so imeli tudi uporabo termalnega bazena v Grand Hotelu Toplice.

Letos se je v plavanju preizkusil tudi novi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj. Nekdanji plavalec je želel na lastni koži preizkusiti blejsko zimsko turistično ponudbo, saj bo tako lažje promovirati podobne zimske dogodke. Po koncu tekmovanja so bili na vrsti še »pingvini« in njihovi skoki v vodo. Nato pa je sledila podelitev nagrad in priznanj vsem sodelujočim.

Zdravilni učinki kopanja v mrzli vodi

Zbrani obiskovalci so spodbujali vse, ki so se odločili za ta podvig. Kljub mrazu so vsi tekmovalci po odplavani razdalji iz jezera prišli z nasmehom na obrazu. »Gre za preizkušanje samega sebe in svojih zmožnosti, a občutek na koncu je neprecenljiv«, nam je povedal eden od tekmovalcev. Tudi ostali so izkušnjo opisali kot nekaj pozitivnega. Kopanje v mrzli vode ima zdravilne učinke in krepi telo. Poleg tega, da človeka navda z energijo, pospešuje presnovo in izboljša prekrvavitev.