»Saksofon je kot mavrica, ko ga igram se počutim obdan z vsemi barvami«, je na vprašanje zakaj je prav saksofon tako zelo poseben inštrument odgovoril umetniški vodja festivala AS Lev Pupis.

Že četrti mednarodni glasbeni festival AS je na Bled ponovno privabil svetovno znane saksofoniste in ljubitelje saksofona. Prvič so ga izvedli leta 2014 kot obeležitev  200. letnice rojstva njegovega izumitelja Adolpha Saxa. Po dveh izvedbah na nacionalni ravni, je festival AS prerasel domače okvirje.

Dolga pot uveljavitve saksofona na glasbenih odrih

Oče saksofona Adolf Sax se je rodil v družini uspešnega izdelovalca glasbenih inštrumentov v manjšem belgijskem mestecu. Že zgodaj je kazal zanimanje za glasbo in inštrumente. Prav zaradi glasbenega predznanja se je zavedal neskladij med godali, pihali in trobili. Tako je želel ustvariti inštrument, ki bi združil ogrodje trobila in ustnih pihal. In izumil je saksofon.

Za Stalina preveč kapitalističen

Saksofon je eno redkih glasbil, ki nosi ime svojega izumitelja. Nekoč so ta inštrument, ki danes velja za enega bolj priljubljenih celo prepovedali. V preteklem stoletju so ga prepovedali nacisti, Stalin pa ga je označil za preveč kapitalistični inštrument. Leta 1903 ga je takratni papež uvrstil med inštrumente nevredne »hiše molitve in božje veličine«. Pot do uveljavitve saksofona, ki je zaznamoval veliko glasbenih zvrsti, je bila vse prej kot preprosta.

Pester program Festivala AS

Festival AS v treh dneh ponudi sedem festivalskih koncertov s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Poleg tega pomembno poslanstvo festivala predstavlja izobraževanje mladih glasbenikov. Ti se lahko udeležijo klasičnih in jazz delavnic, mojstrskih tečajev in avdicije za izbor solistov za nastop z orkestrom na otvoritvenem koncertu. Poleg tega pripravijo seminar za učitelje z domačimi in tujimi predavatelji. Vsi ljubitelji saksofona pa si lahko v predverju Festivalne dvorane ogledajo glasbeni sejem.

Festival organizirajo člani Slovenskega orkestra saksofonov SOS. Vsako leto pripravijo pester program, s katerim želijo zaobjeti različne glasbene stile in festival odpreti širši publiki.