Ste vedeli, da je bilo na Bledu nekoč 135 vil? Danes te vile služijo različnim namenom. Nekatere ponosno krasijo Bled, služijo v turistične namene, čakajo na temeljito obnovo, ali pa se skrivajo očem mimoidočih. Ena izmed pomembnejših vil na Bledu je tudi Vila Zora, oziroma občinska stavba.

Pridružili smo se Niku Rakovcu, turističnemu vodniku, ki nam je pokazal znamenite vile Bleda in nam predstavil njihove zgodbe. Večkrat kot ne slavni lastniki, so nekatere prepustili zobu časa, med tem, ko po drugih še vedno hrepenijo novi potencialni lastniki. Najbolj znana Blejska vila je nedvomno Vila Bled, nekoč znana tudi kot Vila Suvobor, je bila tudi priljubljena destinacija Josipa Broza Tita.

Sprehodili smo se vse od občine, mimo hotelov po Cankarjevi cesti ter pod Stražo. Vendar to ni edino območje, kjer lahko občudujemo lepoto in zgodovino ujeto v Blejsko arhitekturo. Tokrat smo bili vodeni v sklopu Dni Evropske kulturne dediščine, vendar to ni bila prva takšna tura. Gospod Rakovec nam je zaupal, da naj bi v prihodnosti pot nadaljevali na drugi strani jezera.

Katere zgodbe še skrivajo vile, skrite za blejskimi ograjami? Kaj pa vi, bi živeli v vili?